Eenvoudige integratie, hoe dan?
Het circulair Wear2® concept integreren in uw bedrijfsproces is zonder ingrijpende aanpassingen of dure investeringen mogelijk.
Voor de verdere uitvoering en werkwijze staan de circulaire categorieën en vereisten zoals vastgelegd in de circulaire NEN textiel-basisnorm NTA 8195 centraal gecombineerd met de adviezen vanuit het Wear2Go Circular Protocol.
Dit protocol is gedreven door de conclusies en aanbevelingen van het Europese INTERREG Project CircTex waaraan de afgelopen 3 jaar intensief is gewerkt door een samenwerking van een aantal gespecialiseerde internationale bedrijven met focus op innovatieve circulaire textieloplossingen.
Circulair design als start
Wear2® Ecostitching Technology is gemakkelijk en probleemloos te integreren in uw eigen design- en productieproces.
Het is van belang om de voor uw kleding toe te passen textielsoorten zorgvuldig op circulaire mogelijkheden te selecteren en te construeren -circulair design- zodat deze bij end-of-life weer op vergelijkwaardige wijze hergebruikt kunnen worden.
Hiervoor is dan wel vereist dat kleding bij end-of-life eenvoudig en snel uit elkaar gehaald kan worden en gescheiden op textiel monostromen. Dit is nodig om omdat het tot op vandaag gewoonweg onmogelijk is om gemengde textielsoorten hoogwaardig te verwerken.
Ja, soms kunnen we van gemend textiel nog bijvoorbeeld palen/planken, tuinstoelen of bloembakken maken maar hebben we er hier onderhand niet voldoende van?
En het is al helemaal jammer als hiervoor dure en moeizaam verkregen textielmaterialen gebruikt worden.
Waarom gebeurt deassemblage nauwelijks?
Dit uit elkaar halen en scheiden gebeurt momenteel bijna niet aangezien dit tot op vandaag grotendeels manueel door middel van knippen of snijden gebeurt wat gewoonweg te duur en te inefficiënt is.
Hierdoor eindigt hoogwaardig gemengd textiel vaak nog op stortplaatsen of in verbrandingsovens.
In de nabije toekomst zal dit verboden worden en tot dat moment zal het nog kostbaarder worden om textiel bij end-of-life textiel af te voeren.
Met de Europese richtlijn als basis zal met name de invoering van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid textiel (UPV) een belangrijke verandering teweeg brengen.
UPV maakt producenten van textiel verantwoordelijk voor de inzameling, hergebruik, recycling en afvalverwerking van hun producten. Dit moet zorgen voor meer hergebruik, minder verspilling en minder vervuiling.
Op voorhand nadenken over de te selecteren duurzame -bij voorkeur circulaire- textielsoorten en materialen en hoe deze te demonteren en te scheiden bij end-of-life is een dringende aanbeveling die zich loont.
Een duurzame investering die zich in veel opzichten loont.
Uw productieproces blijft ongewijzigd
Wear2® naaigaren staat aan de basis en vervangt probleemloos de huidig gangbare industriële naaigarens.
Op de vraag of alle huidige naaigarens dan vervangen moeten worden, of alleen toepassing op plaatsen waar deassemblage vereist is, is een keuze.
Een andere overweging kan ook zijn om Wear2® Thread louter als onderdraad te gebruiken. Een test vooraf is dan wel aan te bevelen.
RFID en QR ondersteuning
Om een efficiënte deassemblage mogelijk te maken, maar zeker ook om tegemoet te komen aan alle (toekomstige) vereiste transparantie met betrekking tot textielmaterialen, wordt kleding geproduceerd met Wear2® Ecostitching Technology voorzien van een hiervoor geschikte RFID-chip (link ter overweging).
Hiermee wordt informatie afkomstig van het Wear2® Platform gecommuniceerd ter aansturing van het upcycle proces bij end-of-life.
Voor bepaalde toepassingen zoals bijvoorbeeld door wasserijen worden al regelmatig RFID’s toegepast waarbij de kans bestaat dat Wear2® informatie hieraan toegevoegd kan worden.
Mocht dit niet het geval zijn dan is Wear2Go in staat om u in contact te brengen met producenten en/of leveranciers die in staat zijn om de juiste RFID te leveren dan wel dit volledig uit handen te nemen.
De fysieke gebruiker wenst ook beter geïnformeerd te worden over de duurzame kwalificaties van het aangekochte product maar vooral ook adviezen en instructies hoe met dit product om te gaan bij end-of-life.
Hiervoor faciliteert Wear2Go een QR-code die door merken en retailers met een eigen look & feel gepersonaliseerd kan worden. Hiermee ontstaan additionele mogelijkheden voor creatie van marketingwaarde en een betere communicatie met uw klant.
Het aanbrengen van een voor Wear2® Ecostitching Technology geschikt QR-label (link ter overweging) aan het textielproduct is om deze reden dan ook een vast onderdeel van dit concept.
Circulair textiel protocol
Voor de verdere werkwijze en uitvoering staan de circulaire categorieën en vereisten zoals vastgelegd in de circulaire NEN textiel-basisnorm NTA 8195 centraal.
Dit gecombineerd met de adviezen vanuit het Wear2Go Circular Protocol.
Dit protocol is gedreven door de conclusies en aanbevelingen van het Europese INTERREG project CircTex waaraan de afgelopen 3 jaar intensief is gewerkt door een samenwerking van een aantal gespecialiseerde internationale bedrijven met focus op innovatieve circulaire textieloplossingen.
Wear2Go fungeert hierin als centraal draaipunt en biedt met dit Protocol oplossingen en zekerheden voor verschillende circulaire ‘open eindjes’.
Om impact te maken en daadwerkelijk een verandering teweeg te brengen zijn de CircTex-bevindingen, toepassingen, aanbevelingen en ondersteuningen niet alleen voor CircTex-deelnemers beschikbaar maar voor alle merken en retailers die dit protocol binnen de gekozen duurzame strategie centraal willen stellen.