Wear2Go Circular Protocol, basis voor circulaire ambitiesÂ
In de transitie naar duurzamere productie- en verwerkingsmethoden, worden textielproducenten en leveranciers in de keten steeds vaker verantwoordelijk gesteld voor een verantwoorde afvoer van end-of-life-textielproducten.
Wet- en regelgeving worden aangescherpt om dit te waarborgen. Ook zien we dat steeds meer producenten – merken en retailers – zelf kiezen voor maatschappelijk verantwoorde, duurzame alternatieven en oplossingen. Maak het u gemakkelijk, kies voor het systeem en werkwijze van het Wear2Go Circular Protocol. Conformering naar deze duurzame werkwijze maakt circulair textiel daadwerkelijk realistisch.
Dit protocol is gedreven door de conclusies en aanbevelingen van het Europese INTERREG Project CircTex waaraan Wear2Go de afgelopen 3 jaar intensief heeft samengewerkt met een conglomeraat van een aantal gespecialiseerde internationale bedrijven met focus op innovatieve circulaire textieloplossingen. Dit INTERREG CircTex-project heeft ook aan de basis gestaan van de totstandkoming van de circulaire NEN textiel-basisnorm NTA 8195 waarin circulaire categorieën en vereisten zijn vastgelegd door gespecialiseerde textiel ketenpartners onder leiding van NEN. NTA 8195 staat nu ook aan de basis van de ontwikkeling van een Europese Circulair Textiel Standaard (CE) die werkelijkheid gaat worden. NEN is het kennisnetwerk binnen Nederland voor normontwikkeling en -toepassing op zowel nationaal als internationaal niveau.
Circulair textiel protocol meer in detail
Dit protocol is gedreven door de conclusies en aanbevelingen van het Europese INTERREG Project CircTex waaraan de afgelopen jaren intensief is gewerkt door een samenwerking van een aantal gespecialiseerde internationale duurzame bedrijven. Wear2Go fungeert hierin als centraal draaipunt en biedt met dit Protocol oplossingen en zekerheden voor verschillende circulaire ‘open eindjes’.
Om impact te maken en daadwerkelijk een verandering teweeg te brengen zijn de CircTex-bevindingen, toepassingen, aanbevelingen en ondersteuningen niet alleen voor CircTex-deelnemers beschikbaar maar voor alle merken en retailers die dit protocol binnen de gekozen duurzame strategie centraal willen stellen. Hierbij enkele belangrijke elementen waarmee rekening te houden.
Samenwerking met (textiel) end-of-life ketenpartners die daadwerkelijk in staat zijn om textielproducten hoogwaardig te recyclen. Van sorteren en deassembleren tot vervezelen en chemische- of moleculaire recycling. Zie hier meer details en namen van deze ‘CircTex proved’ partners / leveranciers. Toekomstige leveranciers / producenten van mogelijk nieuwe ‘CircTex Proved’ producten of diensten worden voor aanvang getoetst op toepasbaarheid en haalbaarheid binnen het Wear2Go Circular Protocol.
Iedereen kan het Wear2Go Circular Protocol toepassen voor de ontwikkeling van textielproducten. Het protocol werkt niet als keurmerk, maar is een self-assessment waarvoor een procedure is bepaald maar is zeker niet vrijblijvend.
Ketenpartners zijn betrokken en voelen zich verantwoordelijk voor hoogwaardige verwerking. Verantwoordelijkheid voor het retour halen van textielproducten en faciliteren zodat dit uiteindelijk weer terecht komt bij het betreffende merk of retailer die het textielproduct in oorsprong heeft aangemeld maakt hier onderdeel van uit. Daarnaast bestaat verantwoordelijkheid voor, of het mogelijk maken van, deassemblage, (mechanische en/of chemische) recycling en toekomstige toepassing en bestemming. Wear2Go biedt ter ondersteuning uiteraard ontzorgende duurzame oplossingen met waarde creatie.
Wear2Go Circular Protocol-partners hebben circulaire keuzes en oplossingen gecreëerd en met uitgebreide testen is bewezen dat deze in praktijk werkbaar zijn. Bij ‘end-of-life’ zijn monomaterialen van deze partners hoogwaardig (mechanisch of chemisch) te verwerken. Hiermee wordt dus zekerheid verkregen dat afgedankte textielproducten hoogwaardig gerecycled kan worden tot een nieuwe closed loop grondstof.
‘De klant’ wil zekerheid dat een circulair product ook op een hoog niveau wordt verwerkt. Om deze zekerheid te geven is het Wear2Go Circular Protocol ontwikkeld en wordt het product geregistreerd op het Wear2Go.materials-exchange.com platform en via QR-code zichtbaar dat het product geproduceerd is volgens dit protocol.
Tijdens het CircTex onderzoek zijn veel producten en diensten beoordeeld. Projectpartners hebben hun eigen ontwikkelingstraject gevolgd en hierin keuzes voor nieuwe producten en diensten gemaakt. Nieuwe leveranciers en producenten hebben zich inmiddels gemeld om producten of diensten voor de CircTex-producten te leveren of nieuw te ontwikkelen wat uiteraard mogelijk moet zijn. Tenslotte gaat het erom dat we gezamenlijk de textielindustrie duurzamer maken. Wel is het zo dat nieuwe producten of diensten altijd op toepasbaarheid binnen het Wear2Go Circulair Protocol getoetst moeten worden. Dit laatste met name om greenwashing te voorkomen. Indien deze producten of diensten zijn getoetst krijgen deze vermelding op de website www.wear2go-circularprotocol nieuwe pagina zodat ieder geïnteresseerde kan zien dat het bedrijf via dit protocol een product of productlijn aanbiedt waarmee circulaire zekerheid wordt garandeert. Toetsing van deze producten of diensten gebeurt via een self-assessment document opgemaakt door het gerenommeerde instituut Centexbel; het wetenschappelijke en technische centrum voor de textielindustrie.
Behoudens relatief lage kosten voor eenmalige beoordelingskosten van het self-assessment document en eenmalige registratiekosten van bedrijf, product of dienst worden geen kosten in rekening gebracht. Uiteraard brengt Wear2Go geen enkele commissie in rekening bij textiel ketenbedrijven die deze producten of diensten aanbieden.
Binnen de textielsector zijn er al veel keurmerken, elk met een eigen focus. Het is begrijpelijk dat deze verschillen bestaan omdat het ene label zich vooral bezighoudt met sociale componenten en andere met milieukwesties. Het Wear2Go Circular Protocol is geen label maar een zelfbeoordelingssysteem. Het is echter niet vrijblijvend aangezien het Wear2Go proved eindproduct aan het einde van de levensduur moet worden opgehaald via een retoursysteem dat voor dit doel is gemaakt. Hiernaast dient de upcycling naar een nieuw hoogwaardig eindproduct geïnitieerd te zijn. Een zelfevaluatie is voldoende omdat de aangesloten onderneming verantwoordelijk blijft en het product bij end-of-life wordt getoetst. Als het Wear2Go Circulair Protocol niet goed is nageleefd, is het uiteindelijk onmogelijk om een hoogwaardige grondstof voor een nieuw textielproductstuk te produceren. Aangesloten textielverwerkers vertrouwen op de juistheid van de aangeleverde gegevens. Mocht echter blijken dat er sprake was/is van onjuiste gegevens waardoor (financiële) schade is ontstaan, worden deze kosten bij de leverancier van dit product in rekening gebracht. De leverancier is vervolgens verplicht om deze onjuiste grondstoffen retour te nemen om hiervoor zelf een oplossing te verzorgen. Het product wordt vervolgens tot nader order van de site verwijderd.
Circulaire zekerheden
Welke zekerheden krijg je wanneer circulaire textielproducten via dit protocol wordt geproduceerd?
Dit protocol is gemaakt in samenwerking met partijen die een rol spelen om textiel hoogwaardig te kunnen recyclen. Enerzijds zijn dit de partijen die sorteren en deassembleren en anderzijds de vervezelaars en chemische- of moleculaire recyclebedrijven. Met genoemde partijen is gesproken over de CircTex keuzes en ze hebben testen gedaan of deze keuzes ook in de praktijk werken voor hun werkzaamheden. Hieruit is gebleken dat bij ‘end-of-life’ van deze producten deze hoogwaardig (mechanisch of chemisch) te verwerken zijn. Hiermee wordt dus de zekerheid verkregen dat afgedankte textielproducten hoogwaardig gerecycled kan worden tot een nieuwe closed loop grondstof. Niets doen is geen optie.
Circulaire garantie
Wat zijn de garanties die we geven via dit CircTex Protocol ?
Garanties kan Wear2Go niet geven, maar wel de belofte dat gebruikmaking van het protocol hoogwaardige recycling sterk zal bevorderen. Wear2Go blijft ook na het INTERREG-project CircTex in nauw contact met de groep van direct betrokken bedrijven. Reeds nu al is vastgelegd dat technische verbeteringen met elkaar gedeeld blijven worden om vervolgen ook in dit protocol te verwerken. Met de holistische oplossingen van Wear2® Ecostitching Technology wordt circulair textiel gecontroleerd haalbaar.
Is integratie moeilijk?
Wear2Go Circular Protocol integreren in uw bedrijfsproces is zonder ingrijpende aanpassingen of dure investeringen mogelijk. Als Brand – Retailer blijft u volledig ‘in control’. Commitment, verantwoordelijkheidsbesef en de wil om een circulaire (textiel) agenda te volgen zijn misschien wel de belangrijkste elementen om dit circulaire protocol daadwerkelijk tot een succes te maken. Dit vraagt misschien om enige aanpassing.
So what's in it for you?
Naast vele milieu- en sociale voordelen, met name minder koolstofemissies, een verminderd waterverbruik met meer dan 90 procent en natuurlijk financiële voordelen. Op grond van wettelijke voorschriften zullen veel landen gerecycled textiel als basis voor nieuwe textielproducten eisen wat een prijsverhogend effect zal hebben op monostromen van pure gerecycled textiel. Hierbij zullen voorwaarden ontstaan om inzicht te geven in oorsprong en samenstelling. End-of-life textiel zal hierdoor transformeren van afval naar financiële waarde. In plaats van kosten wordt het een circulaire investering.
Gesloten textielkringloop, de toekomst
Wear2® Ecostitching Technology aan de basis van circulair textiel. Een sleuteltechnologie waarmee circulaire textielproducten werkelijkheid wordt.